P-pillerbehandling kan hjälpa bulimiker

Bulimi eller hetsätning kan i en tredjedel av fallen bero på en hormonrubbning - där patienten kan bli hjälpt av en sorts p-piller. Det visar ny forskning vid Karolinska Institutet.

I studien ingick 77 kvinnliga bulimiker som visade sig ha högre halt av testosteron - manligt könshormon - än kvinnorna i en frisk kontrollgrupp. Men när bulimikerna behandlades med östrogendominerade p-piller gick halten av manligt könshormon ner, och hungern och suget efter fett och sött minskade hos hälften av de bulimisjuka. Ett fåtal blev helt fria från besvär.

Ny orsaksteori
Bulimi har i regel setts som en mental sjukdom och behandlats med kognitiv beteendeterapi och antidepressiv medicin, men hormonbehandling kan nu bli ett komplement för vissa bulimipatienter i framtiden, tror nyblivna doktorn Sabine Naessén som gjort studien.

– Om kvinnan i fråga har menstörningar och om hon har tecken på manlig typ av behåring då får man gå vidare och ta hormonprover för att kunna konstatera hormonstörningar, och utifrån det välja lämplig behandling.

Kommer inte fungera för alla
Men enligt Sabine Naessén rör det sig om en subgrupp av bulimiker som kan behandlas med p-piller. Det stora antalet kanske inte har nytta av metoden, men på vissa kan den fungera, säger hon:

– På dom som visat sig terapiresistenta, eller de som har blivit kroniskt sjuka kan den här metoden absolut vara värd att testa.

Reporter: Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".