Tusentals tofsvipor med vårkänslor i Skåne

Vid Vombsjön i Skåne har man rapporterat om 1800 tofsvipor och vid både Hallbosjön och Yngaren i Sörmland syntes 700 sädgäss i tisdags och onsdags. Så brukar det aldrig vara i januari. Men det varma vädret har gjort att fåglar som normalt vistas längre söderut i Europa vintertid har vänt och flyttat norrut igen.

Roland Stav, ornitolog på Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet, med närmare 50 års erfarenhet av fågelskådning har aldrig tidigare varit med om att man så här års hittat så många fåglar som egentligen inte ska vara här:
- Ja, det verkar som om de har fått vårkänslor redan nu, säger han.

Det betyder inte att de kommer att få ungar tidigare och är troligen inte heller någon fara att de ska gå under om kylan plötsligt kommer nu i januari. De har flyttinstinkten kvar och då drar de helt enkelt söderut igen, tror Roland Stav.

Annat var det på sextiotalet när sträng kyla kom senare på våren, i april när det blivit för sent att flytta. Då dog massor av tofsvipor på Öland - de låg i drivor i snön, berättar Roland Stav.

Men enligt honom är det här än så länge bara roligt för ornitologerna för så här många olka fåglar ser man annars aldrig i januari.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se