2006 värsta året för nätbrottslighet

Samtidigt som Internet växer ökar också databrottsligheten på nätet. Det hävdar dataexperter runt om i världen när de nu summerar år 2006.

Bara några minuter efter att en ny dator kopplats in på Internet nås den av de första intrångsförsöken. Det handlar om allt från försök till att komma åt privat information till att hemdatorn kapas och används för att sprida skräppost och virus.

I tidningen Washington Post kan man läsa att år 2006 var ett rekordår utan like när det gäller nätbrottslighet. Exempelvis skulle upp till 90 procent av all skickad e-post vara spam, det vill säga ovälkommen skräppost som ofta är kryddad med elakartade virus.

Johan Mårtensson är chef på Sveriges IT-incidentcentrum, som bland annat samlar in information om just säkerhetbrister på nätet. Han håller med om att nätbrottslingarna ökat sin aktivitet, men vill ändå tona ner de värsta domedagsrubrikerna:

– Internet växer och då ökar antalet olyckor. Det måste man skilja från att risknivån ökar. Men i faktiska tal så ser vi en relativt stillsam ökning, säger han.

Just mängden skräppost i världen är en rätt bra indikation på hur väl våra datorer är skyddade, eftersom nätbovarna ofta använder kapade datorer från just oskyddade privatpersoner för att snabbt sprida miljontals skräpbrev eller virus. Enligt Johan Mårtensson saknar fortfarande omkring 10-15 procent av alla hemdatorer i Sverige bra brandvägg och uppdaterat antivirusprogram, och det har blivit allt farligare att ge sig ut på nätet med en oskyddad dator:

– Så vitt vi kan se tar det några minuter innan en ny maskin utsätts för det första attackförsöket på Internet. Det betyder att du måste ha en dator som är helt ”up to date” redan när du kopplar in den, för annars kan det gå illa.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se