Tveksamma råd mot hjärtattack cirkulerar i kedjebrev

Just nu cirkulerar ett kedjebrev via e-post, om hjälp till självhjälp om man känner att man råkat ut för en hjärtattack.

Jäktade, upprörda, och ofta ensamma i bilen till exempel kan infarkten drabba oss, och bildspelet som nu sprids med e-post vill ge oss en möjlighet att överleva tills hjälp anländer. Men frågan är om man kan lita på tipsen. Vi tog hjälp av hjärtspecialisten Gunilla Forssell på Karolinska universitetssjukhuset.

När den starka smärtan slår till bakom bröstbenet och sen strålar ut mot arm och nacke, har man enligt mejlet 10 sekunder på sig att börja andas, djupt, och till varje andetag hosta kraftigt, mycket kraftigt, och hålla på så tills hjärtat återtar sin rytm eller hjälp kommer.

Men enligt Gunilla Forssell på Karolinska universitetssjukhuset är det tämligen svårt i praktiken:
- Men är man i det läget att man får en hjärtattack ensam så är det ju inte fel att försöka följa det. Men mer än ett par kraftiga hostningar lyckas man nog inte prestera om man samtidigt har en svår smärta eller mår dåligt i övrigt - det låter nästan utopiskt, säger hon. Men har man tur så räcker det.

Men ofta känns inte en hjärtattack så tydligt med smärta, särskilt inte hos kvinnor. Där kan det snarare handla om att man känner sig allmänt dålig, yr eller illamående, berättar hon. Men får man en hjärtklappningsattack kan det vara ett tecken, och vid godartade sådana finns en gammal beprövad metod där man drar in luft och krystar. Enligt Gunilla Forssell kan de nya råden vara något motsvarande.

Hennes slutsats är att det inte är fel att följa råden, men det är liten chans att de hjälper. Enligt kedjebrevet har råden sitt ursprung i en artikel från Journal of General Hospital Rochester, nr 240.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista