Nya klimatförutsättningar kräver annat vete. Foto: Scanpix.

Ett steg på väg mot grödor för ett varmare klimat

Varmare vintrar kräver anpassade jordbruksgrödor. Och brittiska forskare har nu hittat en pusselbit som på sikt kan ge jordbruksgrödor som är anpassade till en varmare framtid.

Många växter behöver en längre period av kyla för att kunna blomma och sätta frö kommande sommar. Och med en väntad temperaturhöjning med flera grader de kommande 100 åren väntas vinterdagarna bli färre. Därför kan jordbruksgrödor som vete och korn bli svårare att odla i vår del av världen.

Förstå

Men nu är Caroline Dean, forskningsledare vid brittiska John Innes Centre, en bit på vägen att hitta en lösning som kan ge oss klimatanpassade jordbruksgrödor.

– Om vi kan förstå hur växternas blomning styrs naturligt av antalet vinterdagar så kan vi också korsa fram växter för ett nytt klimat, säger Caroline Dean.

Backtrav

Hennes forskarlag har hittat en gen, med namnet FLC, som reglerar hur många kalla dagar växten backtrav behöver på olika breddgrader.

Att just backtrav är en bra modellväxt beror på att den är extremt anpassad till klimat från varma ekvatorområden till kalla arktiska trakter.

Kortare vintrar

Och nu söker forskarna vidare efter liknande gener i våra jordbruksgrödor, för att kunna ta fram växter som är anpassade för kortare vintrar.

Men det dröjer. Än är det långt kvar tills vi fullt ut förstår vad som styr växterna blomning, säger Caroline Dean.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".