Borsta och tvätta lagom så kan DNA-rester bevaras. Bilden är från en utgrävning i Stockholm 2003. Foto: Scanpix

Fossiltvätt kan förstöra spår av DNA

Gamla benrester från utdöda djur eller förmänniskor kan lära oss extra mycket om historien om man kan utvinna arvsmassa, DNA, ur dem. Men ofta är det omöjligt. DNA-resterna förstörs genom den behandling fossilen får ibland redan på fyndplatsen. Nu kommer förslag på hur framtida fynd ska behandlas.

Så snart arkeologen hittar en benbit börjar utmaningen: Inte smitta med sitt eget DNA, inte tvätta tillsammans med andra fynd, är några grundregler om man ska kunna få ut DNA.

Och väl omhändertagna måste benen förvaras på rätt sätt.

Museiben utan DNA

Franska forskare har undersökt benrester av en utdöd boskapsras, dels ben som legat på museum sen de grävdes upp 1947, dels såna som grävdes fram först 2004, och sedan dess legat djupfrusna i steril miljö. Och det visade sig att museibenen inte gav något DNA, medan de som legat frusna gjorde det utan vidare. Också andra undersökningar forskarna gjorde visade tydligt att den borstning, tvättning och kemikaliebehanling som många fossilfynd genomgår är förödande för DNA-jakten.

Frysa en del

Om framtida fynd borstas och tvättas klokare, och i alla fall en liten bit av varje fossil fryses ner under optimalt DNA-bevarande betingelser, kan vi få fram mer arvsmassa ur fossilfynd i framtiden, enligt forskarna. Och därmed till exempel teckna en tydligare bild av människans förhistoria.

Kunskapen saknas

Kunskapen om hur man ska göra finns bara undantagsvis hos dem som arbetar på fältet, enligt den svenske genetikern Svante Pääbo i Leipzig, men hans kollega i Uppsala Hans Ellegren säger till Vetenskapsradion att den här studien ger hopp om bättre fossilhantering i framtiden.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".