Syfilis är inget nytt samhällsproblem, visar det här kopparsticket från 1500-talet.

Syfilis på frammarsch igen

Könssjukdomen syfilis ökar lavinartat i Kina. Något som redan kan ha påverkat sjukdomssituationen även i Sverige. Det är framförallt en ökad social rörlighet och öppnare kinesiska gränser mot omvärlden som gör att den svåra könssjukdomen sprider sig igen, menar forskarna bakom studien, som får stöd av svenska experter som menar att läget kan bli allvarligt.

– Nu ser man en ökning från år till år och blir det ännu större spridning blir det ännu svårare att kontrollera, säger Anders Blaxhult som är biträdande statsepidemiolog vid smittskyddsinstitutet i Solna.

Har varit nere på noll och vänt
Syfilis smittar vid samlag. Den ger svåra svår och svullnader. Obehandlad kan den leda till förlamning och dödlig hjärtsvikt. Sedan antibiotika kom för 60 år sedan så har syfilis kunnat behandlas i Sverige. Men i länder som saknar tillgång till vård är syfilis ett stort problem, och innan hiv-epidemin bröt ut var syfilis den könssjukdom som orsakade flest dödsfall i världen.

I Kina härjade syfilis fram till 1960-talet, då en framgångsrik kamp inleddes, och 20 år senare var syfilis utrotat från Kina. Men när landet började öppna sina gränser mot omvärlden på 80-talet så fick sjukdomen nytt fäste. Antalet fall har ökat från nära noll för 20 år sedan till en bra bit över 100 000 i dag. Det visar en artikel i medicintidskriften The Lancet. Det är svårt att räkna exakt antal i det folktäta Kina, men ökningen är säker.

Förändrad samhällsordning trolig orsak
Nya sexvanor och ökad sexhandel i ett land i snabb ekonomisk och social förändring är viktiga orsaker till ökningen av syfilis, enligt forskarna, som befarar Kina håller på att förlora kontrollen. Och i en värld med allt fler resande så ger det eko. Ända till Sverige, där syfilis har ökat kraftigt de senaste åren från att nästan ha varit försvunnet, säger Anders Blaxhult.

– Människor plockar upp syfilis vid utlandsvistelser och en del människor flyttar till Sverige och kommer då från länder där syfilis är mera vanligt.

Reporter: Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".