Det är inte markens fel att träden faller. Foto: Scanpix.

Blöt och mjuk mark är inte orsaken till att träd faller i stormarna

Det är den blöta vintern utan tjäle som gör att träden faller i stormarna – det sa man då stormen Gudrun härjade och även nu efter stormen Pers framfart i söndags. Men det stämmer stämmer bara nere i Europa, inte i Sverige.

– Nej vi har inte sett det i Sverige, säger professor Erik Valinger vid institutionen för skogens ekologi och skötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

– Internationellt sett ser man betydligt klarare kopplingar mellan markförhållanden och de faktiska skadorna.

Det man haft som måttstock är de fuktmättade sydvästsvenska skogarna, där nederbörden alltid är högst i Sverige – det föll inte fler trän där proportionellt än runtomkring i stormområdet.

Alléträd är modellen

Att producera skogsträd som klarar stormar är inte så lätt. De som är mest motståndskraftiga har en stam som är grövre nertill, och en präktig krona. Det bästa exemplet är alléträd, som står ensamma mot vinden. Det exemplet kan ge ett sätt att plocka fram stormtåliga träd:

– Ett förslag är att man planterar glesare och låter dem känna på kraftigare påkänningar redan från att de är små.

Stormar försvagar

Man härdar dem alltså. Men ett stort träd som överlevt två så kraftiga stormar som Gudrun och Per, stått och gungat i marken, blir det också härdat? Nej, det blir snarare stormskadat säger Erik Valinger:

– Rötterna rycks fria under mark också. Och det behöver de kompensera – det vill säga förankra rotsystemet igen. Och när de inte har tillräcklig förankring är de dåliga på att försörja sig med näring och blir lättare angripna av insekter.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".