EU drar ner på övervakning av galna ko-sjukan

Sverige fick sitt  hittills enda fall av galna ko-sjukan för ett år sedan vilket innebar att även svenska nötdjur hamnade i ett övervakningssystem för att slaktdjuren ska vara garanterat friska. Men nu tycker både EU och Sveriges experter att man kan släppa litet på övervakningen.

Lena Ström, vetenskaplig expert på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tycker det är en bra idé.

– Det kostar väldigt mycket med provtagningen. Så man kan absolut dra ner på övervakningen utan att riskera livsmedelssäkerheten för konsumenterna, säger Lena Ström.

Antalet nötdjur som smittas med galna ko-sjukan, eller BSE som det också heter, blir allt färre inom EU. Från över 2000 fall år 2002, till under 1000 fall två år senare, och det fortsätter att minska.

Kontrollen kostar för mýcket pengar
Och nu vill EU:s experter på galna ko-sjukan dra ner på den rigorösa kontrollen av sjukdomen, en kontroll som bara i Sverige kostat i storleksordningen 50 miljoner kronor det senaste året.

I dag tas det prover på alla nötdjur äldre än 30 månader när de går till slakt. Men enligt experten Lena Ström på Statens veterinärmedicinska anstalt, så är det bättre att framöver rikta in kontrollen på riskgrupper, som självdöda och avlivade djur. Där är chansen störst att hitta fall av galna ko-sjukan.

Övervakningen av friska djur kan minska
Övervakningen av friska djur som går till normalslakt kan man däremot dra ner på.

– Men hur den nerdragningen kommer att se ut, det vet vi inte än. För det är där diskussionerna pågår för närvarande inom EU, säger Lena Ström.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se