Veckomagasin 2007-01-19

Galna kosjuka tros kunna uppstå ur intet, svenskar bygger stamcellsfabrik i Skottland, ”4d-bio” invigd i Stockholm, genförändrade höns värper ägg med medicin.

Galna kosjuka utan smitta?
Sveriges första och hittills enda fall av galna kosjuka, som upptäcktes utanför Västerås i februari förra året, kanske inte orsakades av smitta utan kan ha varit spontant uppkommet, tror forskare. Det är i så fall en ny, hittills inte beskriven variant av sjukdomen. Den svenska kon uppvisar samma mönster i analyssvaren som en del BSE-fall i Tyskland, Frankrike och USA.

Stamceller
på löpande band
Om sex veckor startar det svenska bioteknikföretaget Cellartis vad som i både brittisk och svensk media har kallats världens första ”stamcellsfabrik” -. ett jättelabb där man med hjälp av skottska pengar, och i samarbete med bland annat universitetet i Glasgow, i stor skala ska odla fram det som spåtts kunna bli en sorts kroppens reparationsceller. Det ska man lyckas med genom att utveckla mindre tidskrävande och personalkrävande metoder för att odla sina stamceller, berättar Cellartis vetenskapliga chef Johan Hyllén på plats i Skottland.

Hönor värper medicin
Ägg med mediciner i – det fungerar. Forskare vid Roslin-institutet i Skottland rapporterade i veckan nya framgångar med genöverföring som gör att ett önskat protein bildas i hönsäggets äggvita. Förmågan att lägga ägg med medicin i ärvs också till kycklingarna, berättar professor Leif Andersson vid Sveriges Lantbruksuniversitet i en kommentar till studien.

Bio som skakar
Sveriges första fyrdimensionella bio, Cino 4, har invigts på tekniska muséet i Stockholm med en film om flyg och flyghistoria. Stolarna skakar, vattnet sprutar och dofter sveper förbi. Barnen är förtjusta men för en vuxen reporter med långa ben som når ner till golvet blir inte illusionen fullständig. Ohejdat positiv inställning till flygets framtid - trots miljöpåverkan - stör också.

Vem vet?
Förra veckans rätta svar: pacemaker. Vinnare Roger Nyström på Vikbolandet.