Forskare och kristna går samman i uttalande om att rädda miljön

Forskare och kristna grupper i USA gör gemensam sak för att rädda jorden. De har tillsammans skrivit ett brev till president Bush om sin oro för bland annat klimatförändringar och föroreningar.

Att forskare och kristna samarbetar i samhällsfrågor kanske inte är det som vi förknippar med debatten i USA. Bland annat står ju evolutionsforskare och vissa kristna grupper emot varandra i frågan om hur jorden har skapats. Men nyligen gjorde grupperna gemensam sak.

Det var på en presskonferens i Washington DC i förra veckan som forskare från flera toppuniversitet tillsammans med organisationen NAE, som samlar 45 000 kyrkor i USA, gick till gemensamt försvar för vår planet.

Tog varandra i hand

Vetenskap och religion tog varandra i hand, klev upp på estraden och uttalade sin gemensamma oro för läget i världen på flera punkter; klimatförändring, föroreningar, skövling av livsmiljöer för djur och växter och utrotning av arter.

Därefter skrev representanterna på ett gemensamt uttalande, som skickades till USA:s president George W Bush.

”Djup vördnad för livet på jorden”

Att kristna grupper och forskare i USA riktar gemensam kritik mot sin president torde inte höra till det vanligaste, särskilt som George Bush alltid haft starkt stöd från många kristna grupper. Men, som de själva säger, ”vi känner en djup vördnad för livet på jorden. Oavsett om det var Gud som skapade den, eller om den utvecklades under miljardtals år”, säger Eric Chivian, chef vid Harvard center för hälsa och global utveckling, till tidskriften New Scientist.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se