Forskare osjälviskt centrum på spåren

Forskare i USA har hittat ett område i hjärnan som aktiveras när vi agerar osjälviskt. Nu hoppas man att upptäckten ska leda till en förklaring till vad som avgör om vi sätter andra personers behov före våra egna eller inte.

Kanske har du undrat vad det är som gör att du bryr dig om andra människor, som du inte ens känner, till exempel när du skänker en hundring till en hjälporganisation? Eller när du bidrar med en tia när en medresenär saknar pengar till bussen?

Ingen känd evolutionär fördel
Rent evolutionärt finns det egentligen ingen anledning för oss att vara osjälviska, om det inte gynnar oss själva rent genetiskt. Ändå, som tur är, hjälper vi varandra. Men det är alltså oklart varför vi gör det. För att få veta mer studerade forskare i USA om de kunde hitta området i hjärnan som styr vårt osjälviska beteende. Fyrtiofem personer ställde upp på att låta skanna sina hjärnor med en magnetkamera, så kallad fMRI, där det går att se vilka områden som är aktiva i hjärnan.
Intressant aktivitet
Under tiden som personernas hjärnor undersöktes fick de delta i ett datorspel där de kunde vinna pengar till någon form av välgörande ändamål. Sedan fick alla personer svara på frågor om huruvida de själva brukade ge till välgörenhet. När forskarna analyserat resultaten såg de att ett område långt bak i hjärnan aktiverades mer bland de osjälviska personerna i försöken.
Forskarna vill nu gå vidare med att studera hur små barns hjärnor fungerar för att få veta mer om hur vi utvecklas till själviska eller osjälviska individer, uppger tidskriften Nature Neuroscience

Reporter: Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se