Alpglaciärer försvinner snabbare än väntat

Glaciärerna i alperna kan vara försvunna redan inom 50 år. De rönen presenterade forskare nyligen på en ministerkonferens om alpländernas framtid i ett förändrat klimat.

En meter glaciäris går förlorad i Alperna varje år, och inom 50 år kan alltså så gott som alla glaciärer runt skidparadisen i Alperna vara ett minne blott. Det är glaciärforskare i länderna runt Alperna som nu har gjort en preliminär uträkning av hur lång tid det tar innan glaciärerna smälter med den här takten som sker i dag. Bara de få glaciärer som finns över 4000 meter klarar sig, säger Roland Psenner, som arrangerade den vetenskapliga delen av konferensen.

Det är nya och allvarliga siffror om glaciärernas framtid. Tidigare prognoser har talat om att glaciärerna i alla fall ska finnas kvar under hela detta sekel.

Svenska forskare som Vetenskapsradion varit i kontakt med tycker att den nya prognosen är rimlig för Alperna, även om det förutsätter att vintrarna fortsätter att varma varma och snöfattiga, och att glaciärer högt upp smälter lika fort som de längre ner.

För Sveriges del är situationen inte fullt så allvarlig som i Alperna. Här får vi nog ha kvar dem i alla fall 100 år, även om de smälter här också.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se