Del i hjärnan kan förklara röksug

Rökare som fått en viss typ av hjärnskada blir av med sitt röksug. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Science idag. En upptäckten som skulle kunna hjälpa forskare att hitta nya sätt att få storrökare att bli kvitt sitt behov.

Det handlar om en liten del av hjärnan som heter insula, som man tror hjälper oss tolka olika intryck och signaler till känslor - känslor som hunger, smärta eller just suget efter en drog som nikotin. Suget som skapas av insula skulle kunna vara en viktig anledning till att till exempel bara omkring en av fem som försöker sluta röka lyckas. Att det är så lätt att återfalla.

– En av de största problemen inom fältet drogberoende är just återfall, det vill säga den stora risken att människor som slutat använda droger börjar om igen att använda dessa substanser när de befinner sig i vissa situationer påminner dem om drogerna, säger Gilberto Fisone som är professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Hoppingivande upptäckt
I den amerikanska studien upptäckte man att rökare som råkade ut för en hjärnskada, en skada som påverkade just insula, plötsligt hade mycket lättare för att sluta röka. De glömde helt bort suget. Forskarna hoppas nu att man ska kunna tackla nikotin- och annat drogberoende genom att just strypa vissa signaler som går till den här delen av hjärnan. Även om utvecklingen av sådana preparat ännu ligger i framtiden, menar Gilberto Fisone.

– Det är upp till forskare att försöka hitta det bästa sättet att påverka funktionen i just den delen av hjärnan, säger han till vetenskapsradion.

Reporter: Michael Borgert
michael.borgert@sr.se