Veckomagasin 2007-01-26

Läkare i reklam bryter mot det egna förbundets regler och kanske även mot lagen, Linnéjubiléet invigs i helgen, DNA-analys kan visa hur dina förfäder vandrade från Afrika – enligt företaget bakom.

Läkare i reklam bryter mot regler

Läkare medverkar i flera reklamfilmer som visas på TV. Men det strider mot läkarförbundets regler, konstaterar ordföranden i förbundets etik- och ansvarsråd Thomas Flodin. Läkemedelsverket håller också på att titta närmare på frågan. En film med reklam för en värktablett har just varit uppe till granskning. Björn Beermann som är ansvarig för frågor om medicinsk information på läkemedelsverket anser att den strider mot läkemedelslagen.

Den medverkande läkaren säger att hon inte visste att hennes medverkan strider mot reglerna. Företaget har efter uppmärksamheten i Vetenskapsradion tagit bort filmen från sin hemsida och den visas inte längre i TV. Läkare ska inte medverka i reklam, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, i en kommentar.

Linné fyller 300

Carl von Linné föddes för 300 år sedan och det firas i hela landet hela året. Men varför? Var han så viktig, och har inte tiden sprungit ifrån hans arbete? Han la grunden till botaniken och zoologin och satte Sverige på den naturvetenskapliga kartan, säger Mariette Manktelow, Linnéforskare som under året arbetar med jubiléet för Uppsala kommun. Vi träffar henne i Linnés egen trädgård, Linnéträdgården i Uppsala, uppbyggd enligt hans ordningssystem.

DNA avslöjar ditt tidiga ursprung – eller?

För några tusenlappar säljer företaget Oxford Ancestors ditt släktträd till dina riktigt ganla förfäder. Det handlar alltså om att skicka in ett DNA-prov, och så får man ett svar på hur förfäderna vandrade från Afrika till Europa. Vår reporter Staffan Forssell skickade in sitt DNA-prov. Men forskaren Svante Pääbo, på Max Planck-institutet i Leipzig är kritisk till vad det är man egentligen får veta och vad den kunskapen i så fall säger.

Vem vet?

Rätt svar förra veckan: Skrivmaskin. Vinnare Caroline Östlund i Sandviken.