Spray hjälper mot för tidig utlösning

Upp till en tredjedel av alla män tros lida av för tidig utlösning. Men inte många söker hjälp. Istället prövar en del olika bedövningssprayer som ska göra mannen mindre känslig. Enligt en ny studie kan sån spray fördröja tiden till utlösning fem gånger.

Engelska och nederländska forskare lät 27 män med problem med för tidig utlösning använda en spray med två typer av bedövningsmedel. Medlet sprayades på ollonet femton minuter före samlag då dröjde i genomsnitt 4 minuter längre innan männen fick utlösning. Männen i kontrollgruppen ökade också tiden till utlösning men bara med 40 sekunder.

För tidig utlösning kan orsakas av flera olika sjukdomar och därför tycker de läkare Vetenskapsradion talat att man först och främst ska vända sig till en läkare för att utesluta att tidig utlösning till exempel inte beror på diabetes.

Det finns också problem med de bedövningssprayer och krämer som finns på marknaden berättar androlog Saad ElZanaty vid Universitetssjukhuset i Malmö. Så många som 15 % kan få känselbortfall i ollonet eller en brännande känsla i penis när de använder bedövningsmedel. Och man bör alltid använda kondom.
- Annars kan kvinnan få problem i vaginan, när krämen överförs, säger Saad ElZanaty.
Han tycker också man kan prova ett mer biverkningsfritt sätt innan mar tar till bedövningssprayer och krämer. Den så kallade klämtekniken som kan hjälpa upp till 95 % av patienterna - med lite övning:
- När man är nära utlösning, ska man avbryta samlaget och trycka hårt över ollonet, tipsar Saad ElZanaty.

Anna Rockberg-Tjernberg
vet@sr.se

Källa: BJU International