Supermuskler förvandlar möss till atleter

Forskare vid Harvard i USA har fått ny kunskap om en ganska okänd sorts muskelfibrer. Det handlar om en genetisk strömbrytare som när den slås på omvandlar nästan all muskelvävnad till en typ som gjorde möss till atleter.

Vi har olika typer av muskelvävnad i kroppen. Den glatta som finns i blodkärl och tarmar, hjärtmuskulaturen och skelettmuskulaturen.

Nu har amerikanska forskare tittat närmare på en lite mer okänd typ av muskelfiber. En slags superfiber, som finns utspridd i skelettmuskulaturen. Och i sitt sökande hittade forskarna en gen, som gör att det går att slå om vanliga muskelfiber till den ovanliga superfibern. Det tog skruv.

För de möss, där den genetiska switchen slog om nästan alla muskelfiber till superfibern, kunde springa 25 procent längre tid i ett träningshjul jämfört med de vanliga mössen innan de blev trötta. Forskarna tror nu att toppidrottsmän har naturligt mer av superfibern i sina muskler. Och att mer kunskap om just de här fibrerna skulle kunna hjälpa personer som av olika orsaker lider av muskelförtvining.

Men forskaren Zoltan Arany vid Harvard Medical School varnar samtidigt för att det en dag kommer att finnas dopingmedel som slår i gång superfiberna bland idrottare.

Källa: news@nature.com