Slut på öronsuset på 10 dagar

Inget vet riktigt mekanismen bakom öronsus, eller tinnitus, men allt fler lider av åkomman.  Sjukgymnasten David Latifpour har utarbetat en metod som löser upp spänningar och låsningar runt hals och käke, och som ger snabb förbättring

Läkemedel och terapi kan lindra besvären för vissa former av tinnitus. Men under sina åtta år som verksam sjukgymnast har David Latifpour främst intresserat sig för den tinnitus som orsakas av stelheter och felpositioner i kroppen.

Genom att töja stela muskler vid huvud, käkar, axlar och nacke, sedan instruera patienterna i vilket läge det är bäst att hålla kroppen, och sist behandla med akupunktur i öronen under några veckor, så minskade besvären bland patienterna kraftigt, i vissa fall med upp till 75-80 procent.

Resultaten är ännu preliminära, men efter att David Latifpour lagt fram sin magisteruppsats i juni vill han att fler får kunskap om den nya metoden, särskilt unga, där fallen av tinnitus ökar kraftigt.

- Barnen blir mer och mer sittande, de sitter kanske framför dator eller med inomhusaktiviteter, och det gör att det kan påverka även deras leder, muskulatur och hållningen.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se