Psyket avgör vid viktiga straffsparkar

Det är varken skicklighet, övning, eller erfarenhet som avgör om en fotbollsspelare sätter den där straffen som kan avgöra en viktig match - det är psyket. Det slår nu en grupp nederländska forskare fast i en ny studie som publiceras i tidskriften Natures nätupplaga.

Markus Jonsson - straffskytt i AIK har aldrig missat en straff i tävlingssammanhang. Men vad är det som gör honom så bra egentligen? Enligt nederländska forskare beror det varken på skicklighet, övning eller erfarenhet. Det handlar istället om psykologi.

Studerat statistiken
I studien analyserades 400 straffsparkar slagna vid stora mästerskap där lagen hade fem straffar på sig för att vinna matchen. Av de första strafförsöken gick nästan 90% i mål, men ju fler straffar ens lagkamrater missat desto mer pressade kände sig de spelare som stod på tur och därför missade de lättare, menat forskarna.

Och ju mer pressad situationen är desto större betydelse verkade stresståligheten få. När nästkommande straff skulle betyda att laget vann matchen gick hela 93 % av bollarna i mål. Men i situationer där en missad boll skulle leda till förlust gick bara hälften i mål.

Ingen idé att träna
Tidigare studier har också visat sig att de som stannar upp och koncentrerar sig längre än en halv sekund innan de rusar mot bollen oftare gör mål. Och eftersom chansen att göra mål på straff beror så mycket på psykologi har en del engelska coacher låtit bli att öva straffar, eftersom man under ett träningspass ändå inte kan återskapa den pressade situationen som uppstår ute på en fullsatt VM-arena till exempel.

Reporter: Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se