Ericsson bäst i Folksams årliga klimatbarometer

Utsläpp från svenska företag ökar

Trots den intenisva debatten om klimatet - och trots handeln med utsläppsrätter - ökar näringslivets utsläpp av koldioxid. Det visar försäkringsbolaget Folksams årliga klimatbarometer.

Carina Lundberg är chef för ägarfrågor på Folksam:

– Utsläppen i Sverige ökar, och det ökar för att det går bra för Sverige. 

De företag som ingår i den här enkätundersökningen står för 95 procent av utsläppen från svenska börsnoterade företag. Folksam utser de bästa och sämsta företagen.

– Telecomföretaget Ericsson är det bästa företaget när det gäller att arbeta strukturerat med klimatfrågan, från allra högsta ledningen ned till minsta telefondel. Rederibranschen däremot har varit sena i utvecklingen.

Konkreta åtgärder
Folksam har gjort liknande undersökningar under åtta år. Man kan visa hur företagen uppskattar storleken på sina utsläpp. Men här ingår också vilka konkreta insatser som företagen har gjort, alltifrån olja som ersätts med biobränsle, subventionerade månadskort på kollektivtrafik, fler virtuella möten, alltså video- och telefonkonferenser, till ökad användning av båt- och tågtransporter.

Här kan man se att en tredjedel av företagen har en klimatpolicy för sina tjänsteresor och att Ericsson, genom sin resepolicy, har minskat flygresorna med 30 procent.

Varför viktigt för Folksam?
Men varför är då ett försäkringsbolag så intresserat av att förmå andra företag att mäta sina klimatåtgärder? Carina Lundberg menar att redan nu så påverkar extrema väderleksförhållanden försäkringskostnaderna:

– Det kan man tydligt se. Höstens regnande har vi kunnat se väldigt tydligt i skadefrekvensen, och i kostnaden för Folksams kunder.

Per Hylén
per.hylen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".