George Bush vill minska USAs bensinförbrukning

Nu kommer nya signaler från George Bush angående USAs intällning i klimatfrågan. Växthuseffekten är ett problem, konstaterar han, och säger också att USA ska minska bensinanvändningen med 20 procent på tio år.

Det är bland annat en övergång till etanol, biodiesel och till hybridbilar som ska hjälpa USA att nå de nya målen. Dessutom är det tänkt att konventionella bensinmotorer ska bli mer bränslesnåla.

Flera amerikanska forskare har blandade känslor till presidentens förslag. Det är positivt att problemet uppmärksammas, men åtgärderna är inte tillräckliga, säger Scott Samuelsen, professor och chef för National Fuel Cell Research Center vid universitetet i Irvine, Kalifornien.

– Reduktionen är alldeles för liten. Tiden för att nå detta mål är alldeles för lång. Och strategin för att nå dessa mål är inte särskilt visionär. Den är kortsiktig.

Claes Andreasson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".