Lär känna mammuten, vår egen elefant

Människor och mammutar har en lång historia tillsammans, även i vårt land. För de första svenskarna var mammutar förmodligen en vanlig syn. Men när istiden gick mot sitt slut så försvann de ullhåriga elefantdjuren.

Ungefär 30 stycken fynd av mammutlämningar har gjorts i Sverige. En meterlång bit av en mammutbete hittades på 30-talet i Lockarp utanför Malmö. Den tillhörde en av de sista mammutar som levt på svensk mark. Och den hade säkert träffat på de första skåningarna som samtidigt kom invandrande söderifrån.

Idag används ben och tänder från mammutar för att spåra isens vandringar över Skandinavien. På det viset kan vi lära oss mer om hur snabbt klimatförändringar kan gå i skiften mellan varma och kalla perioder. Mammutbenen visar till exempel att Jämtland var isfritt under en period för ca 30.000 år sen. Samtidigt låg inslandsisen tung över Danmark. Men kan det verkligen stämma? Pirkko Ukkonen berättar i programmet för Tomas Lindblad om mammutarnas liv, varför de dog ut, och vad vi kan lära oss om dem idag.

Redaktör: Tomas Lindblad
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".