Norrlands egen blödarfeber

Sorkfebern är ovanligt utbredd i Norrland denna vinter. Bot och vaccin saknas, men forskning pågår bland annat vid Umeå universitet för att få fram behandlingar och vacciner. Tillsammans med FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, har man till exempel tagit fram ett DNA-vaccin mot sorkfeber - och syftet är att det i färdig form ska hjälpa också mot några av sorkfeberns farligare släktingar.

Det är just sorkfeberns blödarfebersläktingar som fått FOI att intressera sig för sorkfeber - en del av dem betraktas som möjliga att använda som biologiska vapen. Men försvaret har nu dragit in sina pengar till FOI.s blödarfeberforskning, och den håller på att avvecklas.

I Vetandets Värld möter vi Clas Ahlm, infektionsläkare som mött många sorkfeberpatienter och som forskar om viruset, Karin Svedlert, som med fasa minns hur hon genomlevde sin sorkfeber för ett antal år sedan, och Marie Lindkvist vid FOI som berättar om de blödarfebrar man kan befara kommer att användas som biologiska vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".