Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2007-02-02

Direktrapport från klimatrepresentant i Paris, reportage från USA sedan Bush börjat tala klimat och riskanalystiker om små olyckors och incidenters samband med stora, à propos Forsmarksrapporten.

Direktrapport om nya klimatrapporten

Den nya rapporten skärper tonen från den senaste, från 2001. Det vetenskapliga underlaget är bättre, och riskerna med torka, översvämningar och  glaciäravsmältningar är noggrannare angivna. Erland Kjellén är huvudförhandlaren för Sverige, och vi talar med honom direkt från en stimmig restaurang i Paris. Hans eget mardrömsperspektiv är om Grönlandsisarna smälter - det kommer att medföra en vattenståndshöjning i havet med 7 meter. Då dränks städer som Tokyo, new York och London. Det är en värld där klimatzonerna flyttas uppåt - Stockholm hamnar på Paris motsvarande klimat i dag, och södra Europa blir allt hetare. medeltalet för temperaturhöjningen är 3 grader - jämför det med det faktum att förra istidens medeltemperatur bara var 5 grader lägre än i dag!

Bush har börjat vakna i klimatfrågan

USA gör varje år av med drygt 1 100 miljarder liter bensin, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av världens total förbrukning. Men nu vill president Bush minska konsumtionen av bensin med tjugo procent inom de kommande tio åren. I sitt tal till nationen nyligen, erkände presidenten också för första gången att växthusgaserna är ett problem som måste åtgärdas.

De amerikanska forskare som Vetenskapsradion har talat med, har blandade känslor inför presidentens förslag. Det är bra att frågan belyses, men nedskärningen är för liten, och det tar för lång tid.
I inslaget inteervjuas Dave Barthmuss, presstalesman för General Motors, Matt Miyasato, chef för luftvårdsmyndigheten South Coast Air Quality Management Districts avdelning för ny teknik, Paul Scott, elbilsförare och en av grundarna till Plug-In America och Scott Samuelsen, professor och chef för National Fuel Cell Research Center, på Irvineuniversitetet, Kalifornien
Reporter: Claes Andreasson

Små olyckor hänger ihop med stora, säger riskanalytiker à propos Forsmark

Det har hänt mycket på Forsmark den senaste tiden - i går kväll rapporterades om en ny liten slarvhistoria där radioaktivt vatten skvätt i rummet - kärnkraftförespråkarna har det inte lätt i dessa tider.
Vad man dessutom kan se är att  små incidenter  och mindre olyckor, som de i  kärnkraftverket  ofta hänger ihop med större olyckor, detta har man sett  i företag som just drabbats av stora olyckor. Redan i en brittisk rapport från 1991 talade man om dettasom en av grundorsakerna till att olyckorna inträffar.
Öppnare redovisningar av fel och brister, byta sätt att utreda olyckorna  då och då, tala med andra människor som också sysslar med risktagande på olika sätt och lära sig löpande är råd från professor Lars Harms-Ringdal från Karlstads universitet.

Vem vet

Svar på förra veckans fråga: Urverk. Vinnare: Hélène Ivarsson i Örebro. Grattis. Veckans fråga får man lyssna till på nätet, eller reprisen. Skicka svaret till Vem vet, 759 00 Uppsala eller vem.vet@sr.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".