Vem ska producera etanolen? Foto: Heiko Junge, PrB.

Slopade tullar hotar etanolforskning

Om regeringens förslag att ta bort tullen på importerad etanol blir verklighet så är stora delar av den svenska miljösatsningen på etanol som drivmedel hotad.

Kennet Werling är VD för sveriges första etanolproducerande företag Agroetanol, och han förutspår allvarliga problem för sin verksamhet om förslaget går igenom.-
– Troligtvis skulle det innebära att vi lägger fabriken i malpåse för den framtida verksamheten. Vi håller på med en investering på drygt en miljard och den kommer vi att behöva senarelägga eller avbryta helt, säger han.

Det var i tisdags som de tre ministrarna för miljö- handels och jordbruksdepratemenen gick ut med sitt förslag om att ta bort den tull på etanol som infördes i hela EU för bara ett år sen. Anldeningen är att ma utan tullar ska kunna släppa in billigare etanol från till exempel Brasilien. Det skulle få fler svenskar att börja tanka etanoblandad bensin, vilket i sin tur skulle öka möjligheterna att nå  EU:s och sveriges miljömål att minst 5.75 procent av alla drivmedel som tankas i unionen ska vara etanol bra inom tre år.

Velande försvårar utveckling
Men på statliga energimyndigheteten, där man precis satsat mångmiljonbelopp på etanolforskning, ser man en risk att den här sortens velande fram och tillbaka med tullar kan försvåra utvecklingen av både etanolproduktion och andra förnylesebara drivmedel i Europa. Spelreglerna måste vara stabila, säger Anders Lewald på energimyndigheten, och alla länder måste ha en egen produktion om de förnyelsebara bränslena ska räcka till i framtiden:
– Ska vi använda förnybara drivmedel i världen, då måste det här utvecklas på alla kontinenter.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson håller med om att Sverige behöver en egen produktion av etanol i framtiden, men säger samtidigt att en slopad tull och ökad konkurrenens utifrån är nödvändig:
– Jag har ju ett ansvar för att vi utvecklar den här verksamheten men också att vi får rimliga priser till konsumenter så att det blir en rejäl användning av den här miljövänliga produkten.

Kristoffer Gunnartz

kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".