Ett glas som kan få större effekt mellan varven. Foto: Jurek Holzer, PrB.

Hjärnans belöningssystem påverkas av menstruationscykeln

Kvinnor kan vara mer känsliga för läkemedel och droger vissa dagar i månaden. Detta eftersom de hormonförändringar som sker under menstruationscykeln påverkar belöningssystemet i hjärnan, visar ny amerikansk forskning.

Amerikanska forskare har undersökt både kvinnor och män med hjälp av så kallad fMRI, en magnetkamera som kan registrera vilka delar av hjärnan som aktiveras när försökspersonerna utsätts för olika händelser eller intryck.

Försökspersonerna fick spela ett slags låtsasspel där man kunde vinna eller förlora pengar. Samtidigt registrerade man aktiviteten hos de delar i hjärnan som reagerar på just belöningar, och då såg forskarna en tydlig skillnad. Belöningssystemet var mer känsligt hos kvinnor mellan dag fyra och åtta i menstruationscykeln.

– Det kan betyda att man kanske är känsligare för alkohol eller läkemedel under den här perioden, säger Ljiljana Kocosca Maras som är läkare på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset i Solna.

Än så länge är det här bara spekulationer, säger Ljiljana Kocosca Maras, men hon tycker ändå att upptäckten är viktig.

– För oss kan det betyda att vi kan förstå de biologiska effekterna av könshormonerna på hjärnan.

Michael Borgert
micahel.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".