Snabb viktminskning ökar risken för gallsten

För den som snabbantar ökar risken att drabbas av gallsten, visar ny svensk forskning sonm presenteras i Vetenskapsradions program Kropp och Själ idag.

– Det var ambulans raka vägen in på sjukhuset. Efter konsultationer med läkare så inser jag att det är den stora viktnedgången i kombination med att jag har ändrat min kost som har orsakat att jag fått gallsten, säger Charlotte Strömberg, en av de bantare som drabbats.

Hon gick ner 12 kilo på tio veckor. Nu är hon tvungen att operera bort sin gallblåsa.

10 procent fick gallsten

Det här sambandet mellan snabb viktminskning och gallsten är tydligt bekräftar ny svensk forskning. Man har följt personer som opererats för övervikt och efter bara åtta veckor hade 10 procent fått gallsten. Upp till 50 procent hade bildat ett förstadium till gallsten: kolesterolkristaller.

Det här stämmer också bra med andra studier om vad som händer efter vanliga dietbantningar.

”Banta reglerat!”

Curt Einarsson som är professor i Gastroenterologi på Karolinska universitetsskjukhuset i Huddinge varnar nu för en snabbantning med mer än 1,5 kg i veckan:

– Den är inte bra för kroppen. Ska man gå ner i vikt ska man se till att det sker på ett reglerat sätt och i en relativt långsam takt.

Mikrogallstenar

Övervikt i sig är en risk för gallsten. Men när man snabbantar och äter fettfattig kost händer två saker. Dels utsöndrar kroppsvävnader mer kolesterol, och det hamnar i gallblåsan. Dels är gallblåsan mera stillastående.

– Då kan kristallerna stanna kvar i gallblåsan, och det ökar risken för att de ska gadda ihop sig till mikrogallstenar som sedan kan växa till större gallstenar som kan ge symptom, säger Curt Einarsson.

Gustav Asplund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista