Gamla och nya hot möter krabborna i havet. (Foto: Scanpix)

Doften av båtar förvirrar kräftdjur

Doften av båtbränsle och målarfärg i havet gör kräftdjur så förvirrade att de varken kan para sig eller hitta föda. Det visar forskning från Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil.

Forskaren Anna-Sara Krång har bland annat studerat hur strandkrabbors kärleksliv påverkas av främmande dofter.

– De har väldigt svårt att urskilja den här hondoften utan de gör ätbeteenden eller aggressiva beteenden mot honan istället. Det skulle inte en normal krabba, som inte har ett påverkat luktsinne, ha gjort, säger hon.

Styrs av doftsignaler

Kräftdjurens allra viktigaste livsfunktioner som födosök och parning styrs till största delen av doftsignaler. Det är med hjälp av luktorganen som de lokaliserar föda och det är doften av honornas urin som sätter igång parningsbeteendet.

Att bottenfärger och bränsle från småbåtar släpper ut giftiga ämnen längs våra kuster är ingen nyhet, men nu har forskning alltså visat att också främmande dofter från våra båtar kan vara ett miljöproblem.

Förvirrad parningssituation

Lukten av naftalen från ofullständigt förbränd bensin och lukten av koppar från bottenfärger stör kräftdjuren. De får svårt att hitta mat eller ens förstå vad som är mat. Och lika förvirrad blir parningssituationen. Djuren kan bara para sig under den korta tid då dom ömsar skal på våren och sommaren, och just då är våra havsvikar är fulla av småbåtar.

Tror att honor är mat

Där nere på botten tror krabbor plötsligt att honor är mat, medan slammärlehannar kryper runt på måfå och hoppas stöta på de honor de inte längre kan känna doften av.

Hur mycket av de störande doftämnen som det finns i havet är ännu okänt, liksom vilka halter de blir ett problem. Säkert är i alla fall att kräftdjuren har en viktig roll i näringskedjan, inte minst som föda för ekonomiskt viktiga fiskar.

”Effekten kan vara allvarlig”

– Vad jag kan säga med mina studier är: Ja, vi ser en effekt, och det kan vara en allvarlig effekt eftersom deras beteende blir så pass allvarligt påverkat, säger Anna-Sara Krång.

Malin Avenius
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".