Det räcker inte att motionera och äta bra för att undgå övervikt - man måste sova tillräckligt också.

Brist på sömn ger övervikt

Barn som inte får tillräckligt med sömn löper större risk att bli överviktiga. Det visar en stor amerikansk studie som delvis bekräftar tidigare undersökningar.

– Det här verkar vara en direkt följd av den apptitökning man får av sömnbrist, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Institutet för Psykosocial Medicin i Solna.

Idag är mellan 15 och 20 procent av svenska barn överviktiga. Mycket beror förstås på dåliga matvanor och brist på motion, men nu visar en amerikansk studie från Northwestern University att även otillräcklig sömn hos barn ökar risken för övervikt.

Över 2000 barn, som var mellan 3 och 12 år i början av studien, undersöktes under fem års tid.

Efter att tagit hänsyn till faktorer som vikt i början av studien och föräldrarnas bakgrund, så visade det sig att barn som sov dåligt också löpte större risk för att gå upp i vikt.

– Om man inte sover vänder man upp och ner på hela fysiologin. Då ökar halterna av hormoner som ghrelin - som är bland det mest aptitretande man kan tänka sig  - medan leptinet, som ger mättnad, minskar. Effekten blir att den totala hungern ökar, förklarar Torbjörn Åkerstedt.

De amerikanska forskarna tror nu att om många barn bara gick och la sig tidigare på kvällen och fick möjlighet att sova längre på morgonen, så skulle det åtminstone mildra en del av problemen med övervikt hos barn.

Studien publicerades i Child Development.

Michael Borgert
Michael.Borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".