Måndamm förstör astronauters utrustning

2020 planerar USA att sända upp månfarare som ska sätta upp en permanent internationell månbas, och de är inte den enda nationen med såna tankar. Men vad är det som kan krångla till deras liv och arbete? Jo damm.

När solstormen sveper över månens dammiga yta laddas partiklarna till högspänd statisk elektricitet - upp till 4 500 volt har månutforskaren Lunar Prospector mätt upp. Det här kan göra att elektroniken i måninstrumenten börjar fräsa och gnistra, något som inte är så lyckat när rymdforskarna som bäst behöver dem. Dammet laddas dels under utbrott av dåligt solväder, dvs i solstormar där strömmar av högenergipartiklar kastas ut i rymden. Ytdammet på månen laddas också när månen passerar förbi jordens magnetfält, och får sig en släng av solvindsvansen som finns nära oss.

Skillnaden mellan satelliter - där laddningsnivån är lika hög och instrumenten inte skadas - och månytan, är just dammet. När det laddas kommer det att bilda volmande moln av partiklar som stöts bort från varandra, och som det blir mycket svårt att skydda utrustningen mot. Det är till och med nästan omöjligt att dammsuga bort - något astronauterna på Apolloresorna kämpade med, när dammet yrde okontrollerat.

Källa: Geophysical Res letter 34 (2007)

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".