Grönt ljus för underjordiskt slutförvaring i England

Brittiskt kärnavfall kan i framtiden komma att förvaras hundratals meter under jord. En rad forskare säger nu ja till den brittiska regeringens planer.

De senaste 50 åren har Storbritannien använt sig av olika platser och metoder när det gäller att ta hand om den växande mängden kärnavfall. Men det regeringen vill är att slutförvaringen ska ske i särskilda underjordiska utrymmen, hundratals meter ner under marken.

Regeringen har kommit fram till detta efter rekommendationer från en särskild kommitté, som har studerat frågan, och nu ställer sig alltså ett antal experter bakom planerna, däribland geologer, kemister, ingenjörer och andra kärnkraftsexperter.

Professor Charles Curtis vid The Geological Society of London, säger till brittiska BBC att experterna har kommit fram till att det säkraste är en förvaring djupt ner under jord, men säger samtidigt att regeringen måste bestämma sig på ett par andra punkter. Det gäller till exempel om förvaringsplatserna ska vara öppna och övervakade, eller om dom ska förseglas och bommas igen med en gång. Det är också osäkert om olika sorters kärnavfall förvaras tillsammans eller var för sig.

Exakt var i Storbritannien förvaringen kommer att ske, är inte bestämt ännu. Det gäller att hitta en plats med de rätta förutsättningarna geologiskt, men också att få kringboende att acceptera en förvaringsplats.

Finland håller redan på att inrätta en underjordisk slutförvaring för kärnavfall. I Sverige är det ännu inte klart om det blir Oskarshamn eller Forsmark som ska ta hand om slutförvaringen. Ett förslag är att utbränt kärnbränsle ska förvaras på mellan 400 meter och 700 meter nivå ner i urberget.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".