Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vild lax ökar i Östersjön, men odlad minskar

Vild lax ökar i Östersjön

Den vilda laxen ökar stadigt i Östersjön, visar beståndsräkningarna både från Fiskeriverket och den internationella fiskerikommissionen ICES. Fiskerestriktionerna på lax i Östersjön har givit goda resultat.

– Den vilda laxen visar mycket positiv återhämtningskurva, därför att Fiskeriverket via ICES gick in ganska tidigt och minskade uttaget i havet. Man lät fler vilda föräldrar vandra hem, och på det sättet har man börjat att successivt bygga upp vildlaxstammarna, de blir mer och mer säkrade, säger professor Hans Lundqvist vid Centrum för vilt- och fiskforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Det visar alltså att fiskerestriktioner ger resultat?

– Ja det har det visat väldigt tydligt. Det man har missat nu är att vara på hugget när det gäller vad som har hänt med den odlade fisken.

Få odlade laxar kommer tillbaka
För den odlade laxen går det inte alls bra. Det är en väldigt liten andel utsläppta laxungar, smolt, som kommer tillbaka efter två år för att leka. 

Det handlar om att man matar upp laxungarna för mycket. De blir för stora när de släpps ut. Det är 20 till 25 centimeter små bumlingar till laxungar släpps ut, naiva och feldimensionerade som sumobrottare bland sjuåringar.

– Den här förändringen i storlek kan göra att de inte vet vad de ska göra när de kommer ut, säger Hans Lundqvist.

Snabbgödning fungerar inte
Snabbgödning passar inte östersjölaxar, och det är nu nåt som Fiskeriverket också funderar på; hur uppfödningen ska ske för att få såna odlade laxyngel som klarar sig lika bra som de vilda.

– Många av de vilda vandrar ut precis strax efter att gädda leker, och de har en enorm förmåga att klara sig, säger Hans Lundqvist vid Centrum för vilt- och fiskforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".