Vilken verkan har konsumentkrafterna?

Köp av utsläppsrätter tandlöst klimatvapen

I årets julhandel lanserades uppköp av utsläppsrätter som en alternativ julklapp. Den här möjligheten för privatpersoner att hindra industrin från att släppa ut koldioxid blev en succé bland annat för svenska naturskyddsföreningen, som tjänat en rejäl slant på försäljningen. Men nu menar allt fler experter att det finns ett överskott på utsläppsrätter vilket gör hela systemet verkningslöst.


– Om det är så att ett överskott finns och du väljer att köpa från ett överskott, så är det klart att i slutändan kommer det inte att ha minskats några utsläpp direkt, säger Fredrik Svartengren, handläggare på energimyndigheten som administrerar systemet med utsläppsrätter.

Missvisande budskap?
Tanken med utsläppsrätterna som säljs till privatpersoner, bland annat av svenska naturskyddsföreningen, är att de ska hindra företag att släppa ut ett ton koldioxid. ”Om du köper ett ton koldioxid måste någon annan spara ett ton koldioxid”, påstår SNF i sin marknadsföring.

Men eftersom det förmodligen finns ett överskott av utsläppsrätter har i dagsläget ingen hindrats från att släppa ut koldioxid på grund av handeln. Det medger också Ulla Jennische på naturvårdsverket, som har tillsynen över tilldelningen av utsläppsrätter.

– Det är mycket som talar för att tillgången på utsläppsrätter just nu är väldigt god, det kan man se på priset till exempel, och är det ett överflöd av utsläppsrätter så spelare det naturligtvis inte så stor roll om man som enskild individ köper en utsläppsrätt.

Naturskyddsföreningen håller inte med
Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsfören-ingen, försvarar försäljningen:

– För det första så är ju inte det fastlagt och så länge det finns ett pris så finns det en efterfrågan, och det nadra r att så länge det finns ett pris så finns det ju en efterfrågan. Mend et är sannolijkt att den här utsläppshandeln har varit viktig för att minska utsläppen.

På Naturvårdsverkets hemsida lockas köpare av utsläppsrätter med argumentet ”Om du köper ett ton koldioxid, måste någon annan spara ett ton koldioxid”. Ett budskap som enligt flera experter alltså inte stämmer, men som enligt Svante Axelsson är svårt att svårt att få summera förrän handelsperioden med utsläppsrätter tar slut år 2008. Samalagt räknar naturskyddsföreningen med att ha fått ihop flera hundratusen kronor på sin försäljning av utsläppsrätter.

– Vilket ju är jättebra för vårt klimatarbete, säger generalsekreteraren Svante Axelsson

Reporter: Per Hylén
per.hylén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".