Mångtusenårig Indisk naturläke- konst skyddas av ny databas

Indiska myndigheter har börjat använda sig av något okonventionella metoder för att slå vakt om mångtusenåriga naturläkemedelstraditioner. Tack vare en ny databas, där man konsulterat en rad gamla skrifter och recept, har man under de senaste åren lyckats hindra flera västerländska läkemedelsföretag att ta patent på naturläkemedel som använts inom indisk läkemedel i generationer.

En insats som kostade indiska regeringen en miljon dollar satte stopp för amerikanska och europeiska patentsökare av ”Neem” och gurkmeja som medicin - två av de nästan 150 000 örtläkemedel som finns beskrivna i den traditionella indiska medicinen. Genom att använda sig av ett nyinrättat dataregister kunde man peka på att kunskapen om medicinalväxterna funnits i tusentals år i Indien, nertecknat på flera olika språk - Urdu, Sanskrit och Tamil - och patentsökarna fick backa.

Upphovsrätt dold i gamla skrifter
Databasen TKDL har skapats som ett försvar mot läkemedelspirater, som runt om i världen skrapar kunskap ur den traditionella medicinen. I huvudkvarteret i Dehli sitter i dag kadrer av läkare som lusläser texter för att hitta recept och ordinationer och beredningar av medicinalväxter -kunskaper som legat begravda i urgamla skrifter. Sökningen är inte bara generell - idag sitter medicinforskare på industriforskningsrådet i Indien och läser kopior av 1000 år gamla handskrifter om diabetes och dess bot - texter som har sitt ursprung i de tre största medicinska systemen i Indien - Ayurverda, Unani och Siddar.

Indiens exempel inspirerar
Andra länder med stark tradition av naturläkemedel vill nu delta eller få egna databaser - Mongoliet, Mali, Kambodja är några exempel, och på Sri Lanka sitter man idag och översätter texter som skrivits ner på palmblad - ett arbete som fått medel från Världsbanken (Guardian Weekly, Feb 2-8 2007).

Reporter: Ann-Louise Martin
ann-louise.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".