Konsten att leva länge

Jannicke Andersson är dagens forskare i fokus. Hennes avhandling är ett par veckor gammal, och den handlar om konsten att leva länge.


Nej, det är inte i första hand den moderna hälso- och föryngringstrenden det handlar om, utan faktiskt samma gamla önskan att skapa ett paradis på jorden som vi alltid haft, där alla lever länge och mår bra.

Det är nämligen inga nya idéer, detta att livet är alltför kort. Jannicke Andersson går tillbaka till 1700-talets handböcker i konsten att bli gammal. Människans kamp att förlänga livet och bekämpa åldrande och död är äldre än så, redan Cicero skrev handböcker om det goda åldrandet.

Dagens handböcker, för det finns sådana idag också, är i ännu högre grad än tidigare inriktade på att sköta sin hälsa, att träna sin kropp och utfodra den på ett bra sätt.
Till det har vi nu också möjligheter att fixa och trixa med våra kroppar för att få dem att hålla längre - hormonbehandlingar, injektioner för att hålla den åldrande kroppshyddan fräsch och smidig.
Dessutom existerar en högst seriös forskningsgren som vill lära sig att övervinna åldrandet.

Jannicke Andersson disputerade på Universitetet i Linköping, Tema äldre och åldrande med avhandlingen Konsten att leva längre.

En av hennes tidigaste referenser är Christopher Hufeland, en tysk läkare.  1797 skrev han boken Konsten at lefwa länge, som fortfarande går att köpa på antikvariat.

Ännu tidigare propagerade adelsmannen Luigi Cornaro (1475–1566)   för ett återhållsamt liv med tonvikt på en individuellt anpassad kost  i boken »Discorsi della vita sobria«

Redaktör AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".