Såhär skulle det kunna se ut på fler ställen i Sverige - om kislet räckte. Foto: Scanpix.

Solcellsindustrin går på halvfart på grund av bristen på kisel

Solenergi är ett miljövänligt elalternativ på frammarsch. Men produktionen av solceller skulle kunna vara mycket större än vad den är idag. Många fabriker som tillverkar solceller på halvfart – på grund av bristen på kisel.

Kisel är det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan och känns nog oftast igen som vanlig sand. Kisel ingår även som en del i produktionen utav den vanligaste typen av solcell och trots att sand ju finns överallt så råder det alltså brist på kisel.

Det är nämligen inte bara att ta vilken skopa sand som helst från stranden, utan kislet måste renas i en fabrik innan det duger för solcellsproduktion.

Växer så det knakar

Tidigare har tillverkarna av solceller åkt snålkjuts på elektronikindustrin och använt det kisel som blev över där, men när solcellsindustrin nu växer så det knakar räcker kislet inte längre till. Istället byggs fabriker som enbart ska göra rent kisel till solcellsindustrin, berättar Marika Edoff som är gruppledare för solcellsforskarna på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Kan löna sig inom fem år

– Den planeringen är i full gång. Fabrikerna håller på att byggas och tas i drift. Men det kommer nog att dröja några år innan de kommit upp i kapacitet.

Marika Edoff tror att problemet med kiselbrist kommer att vara löst runt 2010. Och trots att solceller är relativt dyra kan det fortfarande löna sig att investera i den miljövänliga tekniken. För privatpersoner kan solenergi vara ett bra alternativ till annan typ av energi redan inom fem år.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".