Luftaffärer? Om handeln med utsläppsrätter

Var du en av dom tusentals svenskar som fick utsläppsrätter i julklapp, exempelvis av Svenska Naturskyddsföreningen? Men vad var det egentligen i paketet? Var det ett verkligen ett hinder för andra att släppa ut växthusgaser?

Snart kommer siffrorna över hur mycket utsläppsrätter som fanns i omlopp förra året, 2006. Då får vi veta om det finns ett överskott av utsläppsrätter - och om de som köpt utsläppsrätter har hindrat någon från att släppa ut koldioxid till atmosfären. Om det finns ett överskott av utsläppsrätter i omlopp har inga företag hindrats att släppa ut koldioxid och de rätter som vanliga människor har köpt får ingen verkan.

De analytiker som följer handeln och de låga priserna talar för att det finns ett överskott av utsläppsrätter under 2006, enligt naturvårdsverkets projektledare Ulla Jennische. Naturvårdsverket är den myndighet som har tillsyn över utsläppshandeln.

Det kan alltså vara så att det finns så mycket luft i systemet att enskilda utsläppsrätter är helt verkningslösa. Nu är priset på en utsläppsrätt nere på 30-40 kronor. Svenska naturskyddsföreningen säljer dem för 350 kronor styck. En rätt ordentlig prissskillnad alltså, men priset på börsen fluktuerar och naturskyddsföreningen informerar köparna om att om föreningen gör ett överskott, så går mellanskillnaden går till kampanjarbete mot klimatförändringarna.

Men varför ska man överhuvudtaget handla med föroreningar? Varför ska man inte stoppa utsläppen, istället för att köpa och sälja rätten att förorena? Det här har en ideell organisation i Storbritannien, Corner House, funderat över. Larry Lohman heter chefen på denna utvecklings- och miljöorganisation som skrivit en bok om utsläppshandeln, utgiven svenska Dag Hammarsköldstiftelsen.

Larry Lohman hävdar att systemet med utsläppsrätter är ett nyliberalt påfund för att skjuta upp den nödvändiga och djupgående förändring av samhället som fordras för att hejda klimatförändringen:

- Istället för ett system där principen är att förorenaren betalar, fungerar det här systemet så att förorenaren kan tjäna på handeln, säger Larry Lohman, som tycker att idén med en marknad för föroreningar, är absurd. För man vet inte riktigt vet vad man köper och vad man säljer.

Två av varandra oberoende studier har nyligen kommit till samma slutsats efter att ha studerat de första årets handel av utsläppsrätter. Utsläppsrätterna i sig har inte minskat utsläppen av koldioxid. Den ena studien utfördes av Svenska miljöinstitutet och visade att utsläppsrätterna är ineffektiva och alltför generöst tilldelade och den andra var en enkätundersökning från Handelshögskolan i Göteborg. Där undersökte man de svenska företag som ingår i systemet och slutsatsen var att företagen bara handlar marginellt med utsläppsrätterna. Därför fungerar inte systemet i verkligheten än så länge.

Men systemet med utsläppsrätter är bara i barnstadiet, man måste ge systemet en chans, anser Ulla Jennische, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket, den myndighet som har tillsyn över utsläppshandeln.

Redaktör: Per Hylén 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".