Sjuka kvinnor behöver egen behandling

Det är känt att kvinnor inte reagerar likadant som män när de blir sjuka, men det ignoreras ändå ofta i den medicinska forskningen visar en ny undersökning.

Det kan bli direkt farligt för kvinnor, säger överläkare Karin Schenck-Gustafsson, som är professor i kardiologi och chef för Centrum för genusmedicin på Karolinska institutet. 

I tidskriften Journal of Medical Ethics rapporteras forskningen från fem europeiska länder, och det visade sig att kvinnor ofta är underrepresenterade i medicinska forskningsstudier.

Det här kan innebära en direkt hälsofara för kvinnor. Och trots att de senaste åren inneburit stora framsteg inom området finns problemet kvar.

Karin Schenck-Gustafsson menar att forskarna skulle tjäna på att ta större hänsyn till kvinnor. Hon hänvisar till en amerikansk undersökning som tittade på varför mediciner som godkänts för försäljning senare fick dras tillbaka från marknaden. I 8 fall av 10 berodde det på biverkningar hos just kvinnor.

(Journal of Medical Ethics)

Reporter Gabriella Björk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista