Stroke ärvs oftare från mor till dotter

Vissa ärftliga former av stroke ärvs betydligt oftare mellan mor och dotter än i andra led, visar en stor brittisk studie. Forskarna tror inte att det bara handlar om ren genetik utan också om miljöfaktorer mycket tidigt i livet.

Stroke är den vanligaste anledningen till funktionsnedsättningar i världen idag och drabbar 30 000 svenskar årligen. Den vanligaste varianten, så kallad ischemisk stroke, är delvis ärftlig. Nu visar en studie att ärftligheten är upp till tre gånger större mellan mor och dotter än mellan mor och son eller mellan far och barn.

100 000 britter

Det här är resultatet av en studie som utgår från 100 000 britter. Bland dem har man hittat 800 familjer där det har skett minst en stroke under de fem år man gått igenom.

Peter Rothwell, neurologiprofessor i Oxford, har lett studien. Han tror inte att det enbart handlar om genetiska faktorer utan också om påverkan under tiden i livmodern, vilket kvinnliga foster verkar kunna vara mer känsliga för.

Tidig relation mor-dotter

Det kan också bero på speciella psykologiska faktorer i en tidig relation mellan mor och dotter, säger han, nåt som skulle styra framtida stressreaktioner med ökat blodtryck som följd.

Orsakerna till ärftligheten mellan kvinnor behöver man forska mer om säger Peter Rothwell. Men redan nu kan man dra vissa slutsatser, menar han: Läkare bör uppmärksamma oroande familjehistorik, och för kvinnor i familjer där mamma och andra kvinnliga släktingar har fått stroke är det viktigt att hålla koll på blodtryck, kolesterolnivåer och matvanor.

Studien är publicerad i Lancet Neurology online.

Björn Gunér
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista