Markberedning av hyggen kan minska istället för öka övergödning

Markberedning av kalhyggen spär inte alls på övergödningen av våra vattenmiljöer, som man tidigare trott. Det kan till och med vara tvärtom, enligt nya rön vid Skogforsk i Uppsala.

Idag görs så kallad markberedning på ungefär 70 procent av alla hyggen i Sverige. Med hjälp av tunga skogsmaskiner blandar om de övre jordlagren så att näringsämnen frigörs och skogen växer snabbare.

Men metoden har beskyllts för att spä på det läckage av kväve som alltid ökar när man hugger ner skog. Kvävet sipprar ut via grundvatten och vattendrag och orskar övergödningsproblem ända ut i våra kustvatten.

Inte mer – utan mindre

Nu visar en ny studie från skogforsk i uppsala att hyggen som markbereds kanske inte alls läcker mer utan tvärtom mindre kväve än mark som lämnats obehandlad efter avverkningen.

I 14 år har man mätt kvävemängden i markvattnet under flera provytor på ett hygge i Härjedalen. I år ska liknade mätningar påbörjas i fler andra delar av landet, och visar de samma resultat, tycker vattenforskaren Eva Ring på Skogforsk att synen på just markberedning som övegödningsbov måste förändras.

”Andra åtgärder”

– När man ska prioritera åtgärder för vatten som inte når god ekologisk status vet man i så fall att det inte är markberedning som är det första man ska rikta in sig på. Andra källor kan vara viktigare att åtgärda, säger hon.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista