Kärlek och äktenskap i Indien

19 min

Nästan alla indiska filmer, s k Bollywoodfilmer, handlar om den stora kärleken som slår ner som en bomb, och som dominerar ens liv. Men hur går det ihop med verkligheten där minst 70 procent av alla giftermål är arrangerade äktenskap?

Hur kan man leva med en dröm om den stora kärleken samtidigt som det är ens föräldrar som bestämmer vem man ska gifta sig med?

För Nita Rush och Rahul Abas, unga blivande läkare, är det helt självklart att man lyder sina föräldrar och litar på att de gör det bästa valet. Man håller på sig och lever efter traditionerna, tycker dem.

Biju Lal, 33-årig servitör, sa däremot nej till det arrangemang somhans mamma och systrar tänkt ut, och drömmer nu om att hitta den rätta, som han villlära känna något år innan han gifter sig. I hans värld har säkert hälften av alla unga indier haft sex före äktenskapet, i smyg, under studenttiden.

Att så många äktenskap fortfarande är arrangerade handlar mycket om en kompromiss, där man också kan få ett kärleksäktenskap att se ut som ett arrangerat äktenskap, säger Paolo Favero, socialantropolog vid Stockholms universitet som studerat unga storstadsindier och deras moderna liv i ett traditionellt land.

Redaktör: Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista