10 000 diskuterar hållbar utveckling

Några av mänsklighetens ödesfrågor finns på programmet för årets upplaga av världens största vetenskapliga möte - AAAS som inleddes på torsdagskvällen i San Francisco. Temat är ”Hållbar utveckling” och många föredrag handlar naturligtvis om klimatförändringarna.

När 10 000 vetenskapsmän, politiker och analytiker samlas på samma ställe är det svårt att komma förbi att klimathotet är den stora utmaningen för forskningen. Allt från Grönlandsisens avsmältning till möjligheten att flytta till Mars nu när man tror att det finns vatten där, ska avhandlas. Även allmänheten bjuds in för att avhandla klimatförändringarna med forskarna.

Men vid sidan av det finns även andra ämnen, som hur man löser de globala hälsohoten med smutsligt vatten och dålig mat, och nya sätt att skapa reservdelar för människor med neurlologiska skador - inte minst viktigt i USA där många unga återvänder från krigets Irak med allvarliga funktionshinder.

Mötet har delvis fått ny betydelse
Så även om kritikerna menar att mötet forlorat sin forskningsmässiga betydelse och överlevt sig självt, så har det fått en ny inriktning: att vara en ny mötesplats för politiken och vetenskapen och skapa faktaunderlag för klokare beslut om världens framtid. Det säger James Cornell, ordförande för International Science Writers Association, som bevakat mötet under många år.

– It is still very important meeting i terms of policy. Many policymakers come to this meeting to understand the trends that are driving American science. I mean the trends of politics and economics and social change. You really do need this cross-pollination where disciplines meet and individual scientists change ideas.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista