Kinas rovfåglar fulla av miljögifter

Kinesiska rovfåglar är fullproppade med kemikalier som kommer från bromerade flamskyddsmedel. Miljökemister befarar nu att dessa fåglar kan gå mot samma miljökatastrof som de svenska gjorde på 60-talet.

Flamsyddsmedel används bland anat i elektroniska apparater, som mobiler och datorer, och kan ofta innehålla grundämnet brom i komplicerade molekyler - ett känt miljögift.

100 gånger högre halter
Miljöforskare i Sverige hoppade högt när det nu i en amerikansk och kinesisk studie rapporteras gifthalter i kinesiska fåglar som är hundra gånger högre än vad svenska rovfåglar uppvisar.

– Det här är extremt viktigt och extremt överraskande, säger professor Åke Bergman, miljökemist vid Stockholms universitet.

Ämnet brom är nära besläktat med klor, och det som händer nu kan ses som en parallell till det som nästan utrotade havsörnen i Sverige på 60-talet. Då uppmättes halter av klorinnehållande DDT och PCB i fåglarna, som visade sig tunna ut äggskalen så att de inte längre kunde kläcka några ungar.

Halterna av bromerade ämnen man mätt i kinesiska tornfalkar, hornugglor och ormvråkar är nu lika höga som de man tidigare kunde mäta av DDT i rovfåglar här.

Om man idag jämför högbromerade föreningars koncentration i rovfåglar, så innehåller svenska pilgrimsfalkar omkring 100 ppb Deca-BDE, medan kinesiska tornfalkar innehåller 12 300 ppb av samma variant.

Elektronikskrot är källan
Källan till föroreningen av bromerade flamskyddsmedel är den omfattande skrotningsverksamhet av elektroniska produkter som sker i Kina, också av utländskt ursprung. Miljökontrollen vid skrotningen är outvecklad, och de tunga molekylerna fäster på damm och partiklar som faller till marken. Där börjar näringskedjan som via till exempel maskar och smågnagare nu hotar rovfåglarna.

Åke Bergman tycker det är hög tid att undersöka hur det ligger till med ugglor, falkar och vråkar i Kina:

– Det är dags att börja titta väldigt nära på de här populationerna i Kina. Vilka förändringar ser man på de här rovfåglarna?

Studien publicerades i Environmental Science and Technology.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista