Vetenskapsradions veckomagasin 16 februari

Flamskyddsmedel i farligt höga halter, och fullständigt oanvändbar koldioxid. Hur fort kör du - om det piper så fort du kör för fort?

Flamskydd i höga halter

Från Kina kom en alarmerande rapport - bromerade flamskyddsmedel har hittats i rovfåglar - tornfalkar, ormvråkar och hornugglor är några exempel. Halterna ligger i snitt 100 ggr högre än i svenska rovfåglar, och miljökemisten professor Åke Bergman blev omskakad av rapporten.
Risken är stor att den slarviga hanteringen av oändliga mängder av gamla datorer, TV-apparater och mobiltelefoner är den viktigaste källan till föroreningen, både kinesiska och utländska.
De hamnar på sophögar i stället för att tas om hand och återvinnas, och då hamnar kemikalierna i marken, där rovfåglarnas födodjur livnär sig.

Risken är stor att de bromerade ämnena bär sig likadant åt som de klorerade organiska ämnen som nästan utrotade havsörnarna på sin tid. DDT innehåller klor, som kemiskt är tillräckligt likt brom för att samma sak ska kunna hända igen.

Från Peking hör vi SR:s korrespondent Hanna Sahlberg som berättar om hur sophanteringen och vidarehanteringen av gammalt elektronikskrot försiggår på hennes egen gata.

Fakta:Om man jämför högbromerade föreningars koncentration i rovfåglar, så innehåller svenska pilgrimsfalkar ca 100 ppb Deca-BDE, medan kinesiska tornfalkar innehåller 12 300 ppb av samma variant.

Reportrar: Hanna Sahlberg och AnnLouise Martin

Konstgjord fotosyntes bromsar inte växthuseffekten

Skulle den de stigande halterna av koldioxid i atmosfären kunna bromsas, inte bara genom minskade utsläpp, utan även genom metoder att suga redan utsläppt koldioxid ur luften - precis som växterna gör i sin fotosyntes?
Frågan dök upp i förra veckans telefonväkteri om klimatet och besvaras i dagens program av Stenbjörn Styring, professor i molekylär biomimetik vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala, där man just nu storsatsar på att på konstgjord väg härma växternas fotosyntes för att utvinna klimatvänligare energi - i form av ren vätgas.
Och svaret blir att just växternas koldioxidsugande är den delen av fotosyntesen som man idag varken kan eller är särskilt intresserad av att härma. Inte heller försöken att trimma fotosyntetiserande cyanobakterier att producera energispäckad vätgas skulle enligt honom göra att koldioxid kunde tas ur atmosfären.

Att tänka sig att helt enkelt bryta ner koldioxid i kol och syre är heller inte möjligt - det kostar lika mycket energi, eller mer, att spräcka föreningen, som den energi som den ursprungliga föreningen en gång gav ifrån sig.

Reprter: Kristoffer Gunnartz

Veckomagasinet botaniserar i Linnés fotspår

Det är som bekant 300 år sedan Carl von Linné föddes, och Vetenskapsradion har fått följa med botanisten KArin Martinsson runt i orangeriet i Botaniska trädgården i Uppsala. Här lever  fortfarande  växter som Linné och hans lärjunge Karl-Peter Thunberg samlade på sig under sina många resor världen över. Där står t ex det lagerträd från vilket man tog bladen till alla lagerkransar som delades ut till disputerade doktorer i Uppsala  ända fram till 1983.

Reporter Gabriella Björk

Vem vet?

Rätt svar på förr-förra veckans tävling (ingen tävling förra veckan p g a telefonväkteri) var en ”unicabox”.Veckans vinnare av en bokcheck är Ingegerd Oscarsson i Lund.
Kan du svaret på veckans fråga? Skicka det till oss, antingen på mejlen: vem.vet@sr.se, eller på ett vykort: med adressen: Vem vet, box 1552, 751 45 Uppsala.

Ny bot för fartdårar

De flesta svenska bilförare vet nog om att det bara är dumt att köra för fort. Man vinner sällan någon tid, man slösar bensin och man utsätter sig själv och andra för olycksrisker. Ändå kör majoriteten av alla bilförare för fort. 
Det är svårt att hitta metoder att få oss att lätta på gasen, men på trafiksäkerhetsorganisationen NTF pågår just nu försök med varningssystemet ISA, som på försök ska hjälpa ett tusental yrkesförare att hålla farten och som larmar när det går för fort.
Vetenskapsradion provkör med beteendevetaren Henriette Wallin Warner och Ingemar Bodin från trafiksäkerhetsorganisationen NTF i baksätet.

Reporter Elsa Helin

Programledare: Kristoffer Gunnartz ocg AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista