Jämställdhet hand i hand med ökande rökning

Svenska kvinnor löper större risk att drabbas av lungcancer än kvinnorna runt Medelhavet.

Siffror från Cancerfonden visar att minst åtta av tio lungcancerfall orsakas av rökning, och svenska kvinnor har också rökt i större utsträckning än kvinnor i södra och östra Europa.

Med jämställdhetens intåg i Sverige började svenska kvinnor på 60-talet anamma  traditionellt manliga ovanor - som t ex rökning. 

Det är just kvinnorna som började röka på 60- och 70-talen som drabbas av lungcancer idag, eftersom sjukdomen kan ta upp till 30 år att utveckla.

- Överallt kunde man läsa om hur självständig och jämställd man skulle bli som kvinna om man började röka, säger Margaretha Haglund, Folkhälsoinstitutets expert.

Det är paradoxalt nog just skillnaderna mellan könen som gör att rökning är så skadlig för just kvinnor.
Kvinnor är ofta mindre än män, så med samma dos rökning påverkas kvinnokroppen mer.

I Sverige tror Margaretha Haglund att trenden håller på att vända, med allt färre rökande. Däremot är risken stor att fler och fler kvinnor i östeuropa börjar röka nu när dom får större självständighet.

- Jag såg utvecklingen i de baltiska länderna då när de blev fria i början på 90-talet. Då hade de samma tobaksreklam som vi hade här i Sverige på 60-talet, säger Margaretha Haglund.

Reporter Gabriella Björk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista