Trålning utrotar fiskarter och koraller

Vid den pågående vetenskapskonferensen  AAAS i San Francisco kräver ekologer och ekonomer ett stopp för de bidrag till trålning som många regeringar ger sin egen fiskeflotta för att täcka bränslekostnader.

Biologer, ekonomer och ekologer från flera länder varnar nu för att det trålfiske som bedrivs på mycket stora djup utanför de nationella fiskezonerna kommer att utrota både ovanliga fiskarter och koraller.

Förr ansågs fiskeområdena långt ut till havs, på stora djup bara ge skräpfisk, men med vikande bestånd blir de alltmer intressanta.
Men för att kunna nå ut till så avlägsna och svårtrålade områden ger nu många länder sina fiskeflottor bränslebidrag -t ex Ryssland, Spanien, Australien, Ukraina och Island.   
 
Många ville ha totalstopp för bidrag då FN föreslog det, men Kanada, Japan och Island gick emot.
 

- Detta  måste regleras internationellt säger professor Selina Happell vid Universitetet i Oregon, båtarna måste ha mätutrustning som visar att de inte tar för mycket fisk eller  på annat sätt kan skada fisket. Dessutom bör bränslebidrag  i hög grad begränsas, säger professor Selina Happell.

Reporter Anna Larsson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista