Nordenskiöld, kartsamlaren

Adolf Erik Nordenskiöld är mest känd för att med fartyget Vega ha tagit sig genom Nordostpassagen, sjövägen norr om Sibirien - ansedd som den främsta upptäckarbragden under 1800-talet. Men när han lagt polarfarandet på hyllan byggde han upp världens största privata samling av gamla kartor, för att förstå hur människans bild av världen vuxit fram.

För 150 år sen kom A E Nordenskiöld till Sverige, mer eller mindre som en politisk flykting. Han var finländare och anses i Finland fortfarande vara minst lika mycket finsk som svensk. Han föddes i en vetenskapligt intresserad familj 1832 på Frugårds herrgård norr om Helsingfors och det var under hans studietid på universitetetet i den finländska huvudstaden som Nordenskiöld fick problem med det dåvarande ryska storfurstendömets myndigheter.

Väl i Sverige gjorde Nordenskiöld rekordsnabb karriär och redan före 30 års ålder var han något av en vetenskaplig auktoritet i landet, professor vid Riksmuseet och tungt namn i Vetenskapsakademien. Polarexpeditionerna var det han blev mest känd för men han ägnade sig också åt geologisk forskning, kommersiella projekt och åt politik.

1878-80 vann A E Nordenskiöld världsrykte genom Vega-expeditionen.  1883 gjorde han sista upptäcktsfärd, till Grönland där han bl a ville undersöka om det fanns isfria områden i den stora öns inre.

De sista knappa 20 åren av sitt liv upptogs han av sitt intensiva kartsamlande som resulterade i två stora böcker i vilka Nordenskiöld analyserar och tolkar kartografins utveckling, hur världen upptäcktes och hur bilden av den växte fram.

Mot slutet av sitt liv tyngdes den gamle polarhjälten av motgångar. Hans son Gustaf som fadern hoppades skulle axla släktens traditioner inom upptäckande dog i en lungsjukdom endast 27 år gammal. Han gav mycket stöd och hjälp till den unge forskaren J A Björling som 1891 tillsammans med Evald Kallstenius gav sig ut på en expedition mot en outforskade Ellesmere-ön i arktiska Kanada. Dom återvände aldrig och expeditionen har inte återfunnits. Nordenskiöld tillhörde även Andrées påhejare i dennes projekt att med luftballong nå Nordpolen.

I programmet medverkar Anders Häggblom, naturgeograf som deltagit i flera polarexpeditioner (bl a Ymer 80 som delvis var en hyllning till Nordenskiölds Vega-expedition 100 år tidigare), Seija A Niemi, finländsk historiker som forskar om A E Nordenskiöld, Björn Federley, ordförande i Nordenskiöld-samfundet i Finland och Sirkka Havu, intendent för specialsamlingarna vid Finlands Nationalbibliotek i Helsingfors i vilka A E Nordenskiölds kartsamling ingår sedan 1902.

Redaktör: Mats Carlsson Lénart
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista