Tv-spelande kirurger gör färre fel

Att spela mycket tv-spel kan göra kirurger bättre på att operera med så kallad titthålskirurgi. Det visar en ny amerikansk studie.

Titthålskirurgi är lite som ett dataspel. Läkaren göra bara små snitt i huden och via en kamera som förs in i patienten ser läkaren hur det ser ut på en dataskärm.

Den amerikanska studien visade att hur erfaren kirurgen var på titthålskirurgi inte spelade så stor roll för hur många fel som gjordes vid simulerade operationer. Istället visade sig vana vid tv-spel vara avgörande.

33 kirurger fick göra olika operationsövningar med titthålskirurgi i en simulator, och de läkare som på fritiden spelade tv-spel mer än 3 timmar i veckan gjorde en tredjedel så många fel som dom som inte spelade tv-spel. Ännu bättre resultat fick de som tidigare i livet ägnat mycket tid tid tv-spelande. 

På Karolinska institutet i Solna pågår just nu forskning på vad det är som gör Tv-spel så bra för kirurger, och en del resultat finns redan.

– Man får ett förbättrat arbetsminne. Det vill säga en bättre förmåga att ta in information, att prioritera och att utföra olika åtgärder, säger Li Tsai, professor och chef för Simulatorcentrum vid Karolinska institutet i Solna.

Dataspel kommer att få allt större betydelse i läkarutbildningen när tv- och dataspelsgenerationens barn ska bli kirurger.

– Eftersom de har en annan dataspelsvana och kanske också ett större större intresse gäller det att ta till vara den möjligheten och kontruera dataspel som kan träna olika färdigheter, säger Li Tsai.

Källa: The Impact of Video Games on Training Surgeons in The 21st Century. Rosser et al.
www.archsurg.com

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista