Falsk oenighet om klimatfrågor

En majoritet av den amerikanska befolkningen delar inte forskarnas oro över kllimatförändringarna och den globala uppvärmningen.

Det konstateras i en ny studie som presenteras vid den stora vetenskapskongressen AAAS i San Francisco.

Trots att många är väl informerade om klimathoten, leder det inte till handling - och det här är mediernas fel.

Det är den balanserade rapporteringen i medierna som är källan till det amerikanska folkets bristande engagemang för klimatfrågorna, säger forskaren John Krosnick.

I hans studier är det de som läser mest tidningar som är minst oroliga för klimatförändringarna. Enligt Krosnick beror det på att medierna i objektivitetens namn ansträngt sig att hitta både förespråkare och kritiker för teorierna om global uppvärmning.

Det har gjort att allmänhet tror att forksarsamhället har olika åsikter om klimathotet, när det i själva verket är så att de flesta forskarna är helt överens om riskerna.

– Det leder i sin tur till bristande engagemang och till bristande vilja att göra något åt problemet. Lösningen är att medierna ska skildra balansen mellan forskarna som den verkligen är och inte övervärdera skeptikerna, säger John Krosnick.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista