Våldsamma tv-spel bra för synen

En ny amerikansk studie visar nämligen att tv-spel kan förbättra din syn eftersom uppfattningsförmågan skärps. Däremot går det inte bra med vilket tv-spel som helst utan det är bara dom riktigt våldsamma actionspelen som ger bästa resultat.

Tv-spel som HALO och Unreal Tournament kanske inte är föräldrarnas favorit, men en ny amerikansk studie visar att den här typen av actionspel faktiskt kan förbättra spelarens syn. Spelarna har till exempel lättare att urskilja olika föremål, även när det händer många andra saker runt omkring.

En förmåga som bland annat är bra att ha i trafiken. Det menar Torbjörn Falkmer, som är professor i arbetsterapi vid Hälsohögskolan i Jönköping och docent i handikappvetenskap vid avdelningen för rehabiliteringsmedicin vid Linköpings Universitet.

Han tycker inte att man kan gå så långt som att säga att man blir en bättre bilförare om man spelar mycket Tv-spel, men understryker att förmågan att snabbt uppfatta och urskilja olika föremål naturligtvis är viktig i trafiken.

- Kan man omsätta den här förmågan så att man vet vad man ska titta efter och är inställd på att upptäcka andra bilar och fotgängare, ja då har man nytta av det.

Enligt de amerikanska forskarna som gjort studien så får man inte bättre syn av lite lugnare spel som Tetris eller Zelda, utan det måste vara snabba spel med skarpa kontraster. Däremot är det inget i studien som säger att det just måste skjutas mycket.

Torbjörn Falkmer tror att man skulle få en lika god effekt med ett spel där man till exempel sitter i en räddningshelikopter och ska lokalisera skeppsbrutna i sjönöd ute på havet. Men än så länge får vi hålla till godo med de mer blodiga spela som finns.

- Sen kan man ju misströsta och säga att i det här spelet lär man sig ju bara att döda varandra, men man kan ju också säga att i det här spelet lär man sig att vara uppmärksam, säger Torbjörn Falkmer.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista